ERIKA GIVELL

Om mig

Det flera tusen år gamla mönstret - Livets blomma - sägs vara en symbol för den perfekta harmonin och en metafor för samhörigheten mellan allt i universum. I samspel och i samklang med djur och natur skapar vi harmoni inom oss själva och i vår omgivning. Jag tycker om den tanken.

När jag blev utbränd för många år sedan blev kameran mitt första redskap på den långa vägen tillbaka. Under mina vandringar i naturen hjälpte mig kameran att vara närvarande och att se. För att kunna njuta av och få ta del av all kraft och energi som finns i naturen så måste vi vara där med alla våra sinnen.

Måleriet var ännu en av de mycket viktiga delarna som hjälpte mig på vägen mot helhet. Min intuition har på olika sätt väglett mig genom livet så också inom det konstnärliga skapandet.

Djuren har alltid stått mig nära. Vetskapen om att vi kan kommunicera med djuren telepatiskt är en övertygelse jag haft sedan skolåren men det är inte förrän på senare år som jag själv börjat väcka den förmågan till liv igen. Jag har nu tagit en paus från det jobbet.
Vi har alla en mängd förmågor som ligger slumrande inom oss. Genom att vara i naturen kan vi komma i samklang med den och med oss själva. Vi är en del av naturen precis som djuren. 

Att meditera har blivit en självklar del av min dag. En balans mellan stillhet och aktivitet är viktig för mig. 

Jag har min ateljé i fina kustsamhället Mönsterås. I en lokal i ett av dom äldre husen på Storgatan inryms galleri och ateljé. 

Jag har under åren prövat olika tekniker, material och uttryck. Jag jobbar förutom måleriet nu också med textil. Jag njuter av det långsamma arbetet som det innebär att sy för hand. I naturen hittar jag träbitar som blir en del i verket eller kanske en rostig plåtbit som får bli del i berättelsen. 

Jag bor lite längre ut i kustbandet, på Oknö. Här vandrar jag längs kusten och sparar mina upplevelser i mitt inre. 

"Erika Givells konst för oss in i en naturens lustgård. Med ljus och klar färgskala delar hon med sig av en subtil vacker och hemlighetsfull värld. Vad viskar de i den världen? Hur känns vinden mot kinden? Landskapen och människans väsen utforskas med försiktighet och tolkas kärleksfullt och ljust."  Ylva Hermansson Sköld på Galleri Kosmos