ERIKA GIVELL

Blogg

Än så länge mycket sporadiskt skrivande här

Hopp och förtvivlan

Mitt måleri svänger nu mellan mörker och ljus..

It's getting darker

 

There is still hope

Loza foundation

Igår skickade jag iväg en målning, en donation, till Loza foundation.

"Insamlingsstiftelsen Loza Foundation grundades 2017 av Sabina Grubbeson som en reaktion på den utsatthet hon bevittnade då hon reste i Nordmakedonien och undersökte den rådande situationen på barnhem och institutioner. Stiftelsen grundades i syftet att värna om utsatta människors särskilda rättigheter till trygghet och överlevnad och skall arbeta för att förbättra levnadsvillkoren för barn och vuxna som lever under ovärdiga förhållanden. För en social hållbar utveckling i de fattigaste delarna av Europa."

Målningen kommer att säljas av Galleri Loza

 

Öppen ateljé

Jag har öppet i ateljén den 27 och 28 nov kl.10-16. Tänk att det redan är första advent ! Det är också julskyltning den 28 nov här i Mönsterås om någon vill ta en promenad på vår mysiga köping.

Några ny målningar kommar att finnas med på utställningen bla den här som ännu ej fått någon titel :

Varmt välkomna! 

Konstrunda

Nu är det dags för konstrunda och det är alltid lika roligt att möta människorna som kommer till ateljén. När man ställer ut på ett galleri eller i regi av en konstförening så är man oftast bara på plats under vernissagen och går då miste om mötet med besökarna och får inte ta del av deras upplevelser.

Vid ett tillfälle när jag ställde ut i Borgholm så kom en man insläntrande och jag hörde hur han sa, jag kikar in här medan hans kvinnliga sällskap gick in i den intillliggande lokalen där dom sålde skor. Efter en bra stund, det tar ju ett tag att shoppa skor, kom hon tillbaka och han stod och tittade på en av mina målningar. Kvinnan ropade, nu är jag klar! Kom, sa mannen, kom och kolla , man upptäcker saker hela tiden!  Sedan gick dom där tillsammans en bra stund och tittade. Det var en härlig upplevelse. 

Vid ett annat tillfälle kom ett äldre par till ateljén och jag märkte hur mannen hela tiden återkom till en stor målning jag kallar för återfödelse. När hans fru ville gå ville han vara kvar ytterligare en stund och försvann liksom in i målningen. Det är fantastiskt att kunna beröra människor så.

Jag vill hälsa er varmt välkomna till ateljén den 4 och 5 sept. Det är öppet kl.10-16

TA HUDKONTAKT MED JORDEN

Jag vill gärna tipsa om ett par bra böcker. Bra därför att dom har ett oerhört viktigt innehåll och det är lätt att ta till sig. Båda handlar om vår kommunikation med moder jord och hur den påverkar oss. Vi har under så många år varit distanserade från jorden tack vare våra skor som vi klämt ner fötterna i. Skor som gör foten passiv och allt vad det innebär för resten av kropp och sinne. Skor som med sin plastsula hindrar oss från att vara elektriskt jordade. Djur och natur samspelar bioelektriskt med jorden men det kan inte vi göra på grund av skorna. När vi har skor med plastsula så får vi inte fullt ut tillgång till jordens fria elektroner som vår kropp så väl behöver. Gå barfota så mycket du kan på gräs, jord och klippor, ju blötare desto bättre. Asfalt är inte konduktivt! Glöm inte att bada mycket och länge. Havet är fullt av dom fria elektronerna, och salter och mineraler hjälper till att leda in elektronerna i vår kropp, som också består till stor del av vatten, minerlaler och salter. Jag badar och går barfota varje dag. Min kropp mår bättre och jag sover fantastiskt bra. Det finns många studier kring det här med jordning. Gå in på hemsidorna nedan så hittar ni det där.

Att vara jordad : den viktigaste upptäckten för vår hälsa någonsin! (häftad)

 

Läs mer om jordning och forskning på hemsidorna:

www.earthinginstitute.net

www.naturligsjalvlakning.se

En handbok om fötter : ett nytt perspektiv på kroppen (inbunden)

Läs mer om fötterna och kroppen, livet:

www.pasandberg.se

 

Insiktsfullt

 

 

I gränslandet

I gränslandet är namnet på min kommande utställning på Galleri13 i Borgholm. Vernissage 2/4 kl.13.

Jag blev tillfrågad om vad jag ville kalla min utställning och ordet gränslandet kom till mig när jag satt och mediterade.

Hur skulle jag nu förklara detta beslut. Vad betyder det ? 

Jag tror att gränslandet är den miljö som finns i mina målningar. De landskap som mina figurer befinner sig i är inte här i vår verklighet. Men det är ett land som finns helt nära, en annan verklighet...

 

 

 

Farmor igen

Jag har blivit farmor igen, vilken gåva

 

Det vackra

Se så vacker, jag blev alldeles hänförd när jag hyvlat färdigt rödkålen och den här var kvar...

Rödkål

Titlar

Titlar. Jag har under dom senaste månaderna förstått att mina målningar och deras titlar som ibland är riktigt svåra att hitta fram till, är vägledning för mig, vägledning i livet. Jag har en målning som jag gjort under senare tid som heter tillit. Jag förstår nu precis vad det handlar om.  

Många titlar kommer ofta tillbaka som för att påminna mig, men tillit är ny. Det är mycket på gång nu känner jag, förändringar, nu gäller det att ha modet att följa med.

Mitt måleri

Igår jobbade jag med en målning som jag trodde var klar för flera månader sedan men jag har hela tiden känt att det är något som inte stämmer. Nu har jag målat på den ett tag och igår äntligen såg jag, för det är så det fungerar med mitt måleri, jag anade en figur som ville komma fram, en häst. Jag blev så starkt berörd när jag såg hästen. Jag kände att detta som det mesta annat av mitt måleri är ett budskap till mig, detta var dock betydligt starkare än vanligt. Hästar har på olika sätt spelat en stor roll i mitt liv. När jag var liten ville jag bli hästpsykolog, och när jag som vuxen tränade upp min förmåga att kommunicera telepatiskt med djuren så hjälpte hästarna mig på vägen. Jag har delat mitt liv med många hästar under åren. Budskapet nu är att trots att jag inte mött en häst på några år så kommer dom fortsätta att spela en mycket stor roll i mitt liv. Jag känner mig så glad och tacksam.

Maten

 

Vad vi äter och hur det påverkar oss är något som intresserar mig allt mer. Hittade igår en sida där det står om hur socker och vitt mjöl påverkar vår hjärna. Här nedan finns ett utdrag från en artikel som handlar om detta klicka på länken så du kan läsa mer.  Såg också ett fantastiskt intressant program från vetenskapens värld som handlade om kosten och tarmarna " guldet i dina tarmar" på svt play. 

... 

Snabba kolhydrater – hög insulinnivå

Det här med mjöl och pasta kan kräva sin förklaring. De består av snabba kolhydrater, som i magen omvandlas till kroppens eget bränsle glukos – precis som sockret. Två och en halv deciliter pasta ger samma effekt som tio rågade teskedar rent socker.

När kroppen försöker kompensera sig för sockertillförseln producerar den mer insulin. Detta tvingar fram en hög insulinnivå, som i sin tur leder till att insulinmottagarna på kroppens celler gör sig mindre känsliga för insulin, vilket resulterar i lägre fettförbränning. Även om maten innehåller mindre fett än normalt, blir det oftare kvar i bilringarna runt midjan.

Vid stora svängningar i hjärnans näringstillförsel – hjärnan kan inte lagra sitt bränsle, glukos – stiger också halten av stresshormonet cortisol. Detta skapar ännu mer obalans.

 Jag vill läsa mer..

 

10 vanliga tecken på läckande tarm

 

Men hur vet man att man har läckande tarm? Här är 10 vanliga tecken som listats av funktionsmedicinaren Leo Galland, Du kan ganska enkelt göra en egen diagnos genom att svara på följande frågor. Lider du av några av följande symptom:

  1. Allmänna magproblem – uppblåst mage, diarré eller hård i magen.
  2. Näringsbrister som återkommer (järnbrist, B12-brist, magnesiumbrist etc)
  3. Svagt immunförsvar – du blir ofta sjuk eller förkyld.
  4. Huvudvärk, minnesproblem, hjärndimma.
  5. Du är ovanligt trött.
  6. Hudrodnader, acne, rosacea eller eksem.
  7. Stort sötsug eller sug efter snabba kolhydrater (pasta, bröd).
  8. Artrit, ledvärk, kronisk inflammation.
  9. Depression, ångest, ADHD eller ADD.
  10. Autoimmun sjukdom. T ex Hypotyreos, psoriasis, RA, Crohns, ul

Vad är då läckande tarm?

När vi äter en traditionell ”västerländsk” kost med socker, tillsatser och mjölmat så är tarmen ständigt ansatt. Mängder av det som finns i den här kosten är nämligen helt främmande för kroppen och något som vårt immunförsvar inte känner igen. Vi har till exempel inte det enzym som krävs för att bryta ner glutenprotein. Glutenproteinet kan därför ligga osmält kvar och skava i tarmslemhinnan. Socker samlas i tunntarmen och orsakar inflammation. Annat som stör tarmslemhinnan och tarmfloran (bakterierna) är alkohol och läkemedel. Till listan på det som stör kan du också lägga candida (jästsvamp som förekommer i tarmen), bakterier, parasiter och virus.

Jag vill läsa mer..

Jag försöker undvika raffinerat socker och vitt mjöl. Jag bakar eget fröknäcke som jag äter till frukost varje morgon. Pasta har helt utgått om jag inte blir bjuden förstås...

Det som är viktigt är att få i sig ekologiska grönsaker som inte har transporterats långa sträckor och en fiberrik kost. 

"Att en fungerande mage är viktig för hela vår hälsa har man vetat länge. Hippokrates, den moderna medicinens fader sa redan för 2500 år sedan att ”döden startar i magen”. Hur viktig maghälsan är ser jag också hos mina klienter. När man börjar balansera magen så ser man ofta andra positiva effekter så som mer energi, gladare humör, bättre sömn och sund viktnedgång."

Läs mer

 

Alfhilds gård

Ölands skördefest ställdes in men min utställning genomfördes som planerat eftersom lokalen är stor och öppen.

Det blev en fin höstutställning på Alfhilds gård i Gärdslösa på Öland. Gården har fått sitt namn efter mina barns farmor som levde och arbetade på gården. Det var ett slitsamt arbete för kvinnorna förr. Att ge gården hennes namn är ett sätt att hedra och minnas Alfhild.

Så roligt att få ställa ut i det gamla stallet där jag förr hade mina hästar. Min dotter och hennes familj äger den lilla ölandsgården nu. Under sommaren har vi med gemensamma krafter förvandlat stallet till konsthall. Riktigt bra blev det.

Alltid lika roligt att själv vara på plats när man ställer ut. Fina möten med gamla vänner och många nya människor. Är så tacksam.

Meditation andas genom hjärtat

Den här meditationen kommer jag att återkomma till många gånger. Rekommenderar den varmt.

https://insighttimer.com/bjornnatthikolindeblad/guided-meditations/andas-genom-hjartat

LEK

Jag tycker om att leka. Att leka stärker vår kreativa sida. Där kan man kliva förbi gränserna och pröva nytt, helt opretantiöst. När jag skapar mina konstkort så är det lek för mig. Särskilt när jag gör collage av småbitar av papper eller duk. Det är en speciell känsla med att klippa och klistra. Leken är viktig både för stora och små.

Att leka med mina älskade barnbarn är också fantastiskt roligt. 

"Leken skapar sammanhang där ord och begrepp får mening. Ett ord som kvitto till exempel, som enskild glosa blir det ett fragment men när barnen leker affär fyller ordet en funktion och betydelsen blir det tydlig.

Det finns fler vinster med leken. Som att barnen blir aktiva deltagare och inte passiva mottagare. Eller att små barn kan förstå abstraktioner som stor och liten genom att på egen hand undersöka konkreta föremål. Dessutom lär leken oss att fantisera; i leken kan vi föreställa oss hur saker kan vara annorlunda – något som är grundläggande för vår förmåga att förstå omvärlden." 

Källa: www.forskning.se

Morgonpromenad

Vilken underbar morgon. Bästa tiden nu att komma ut och röra på sig och se hur daggen ännu vilar på växter och spindelnät. En stilla promenad så man hinner se och uppleva med alla sinnen. Samla ny kraft och energi för att möta dagen.

Sneak peek

 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Alfhilds Gård (@alfhildsgard)28 Jul 2020 kl. 11:42 PDT

Skördefest

Under helgen var jag och min man på Öland hos min dotter och hennes familj som bor på Alfhilds gård i Södra Gärdslösa. Sista belysningen kom på plats och fönstrena putsades. Den gamla ladugården med plats för några kor som senare byggdes ut och gav plats för tio hästar, har nu blivit en fantastisk utställningslokal. Det ska bli så roligt att få hänga upp mina målningar där under Ölands skördefest i slutet på september.

Skördefest på öland