ERIKA GIVELL

Blogg

Än så länge mycket sporadiskt skrivande här

Maten

2020-10-14

 

Vad vi äter och hur det påverkar oss är något som intresserar mig allt mer. Hittade igår en sida där det står om hur socker och vitt mjöl påverkar vår hjärna. Här nedan finns ett utdrag från en artikel som handlar om detta klicka på länken så du kan läsa mer.  Såg också ett fantastiskt intressant program från vetenskapens värld som handlade om kosten och tarmarna " guldet i dina tarmar" på svt play. 

... 

Snabba kolhydrater – hög insulinnivå

Det här med mjöl och pasta kan kräva sin förklaring. De består av snabba kolhydrater, som i magen omvandlas till kroppens eget bränsle glukos – precis som sockret. Två och en halv deciliter pasta ger samma effekt som tio rågade teskedar rent socker.

När kroppen försöker kompensera sig för sockertillförseln producerar den mer insulin. Detta tvingar fram en hög insulinnivå, som i sin tur leder till att insulinmottagarna på kroppens celler gör sig mindre känsliga för insulin, vilket resulterar i lägre fettförbränning. Även om maten innehåller mindre fett än normalt, blir det oftare kvar i bilringarna runt midjan.

Vid stora svängningar i hjärnans näringstillförsel – hjärnan kan inte lagra sitt bränsle, glukos – stiger också halten av stresshormonet cortisol. Detta skapar ännu mer obalans.

 Jag vill läsa mer..

 

10 vanliga tecken på läckande tarm

 

Men hur vet man att man har läckande tarm? Här är 10 vanliga tecken som listats av funktionsmedicinaren Leo Galland, Du kan ganska enkelt göra en egen diagnos genom att svara på följande frågor. Lider du av några av följande symptom:

  1. Allmänna magproblem – uppblåst mage, diarré eller hård i magen.
  2. Näringsbrister som återkommer (järnbrist, B12-brist, magnesiumbrist etc)
  3. Svagt immunförsvar – du blir ofta sjuk eller förkyld.
  4. Huvudvärk, minnesproblem, hjärndimma.
  5. Du är ovanligt trött.
  6. Hudrodnader, acne, rosacea eller eksem.
  7. Stort sötsug eller sug efter snabba kolhydrater (pasta, bröd).
  8. Artrit, ledvärk, kronisk inflammation.
  9. Depression, ångest, ADHD eller ADD.
  10. Autoimmun sjukdom. T ex Hypotyreos, psoriasis, RA, Crohns, ul

Vad är då läckande tarm?

När vi äter en traditionell ”västerländsk” kost med socker, tillsatser och mjölmat så är tarmen ständigt ansatt. Mängder av det som finns i den här kosten är nämligen helt främmande för kroppen och något som vårt immunförsvar inte känner igen. Vi har till exempel inte det enzym som krävs för att bryta ner glutenprotein. Glutenproteinet kan därför ligga osmält kvar och skava i tarmslemhinnan. Socker samlas i tunntarmen och orsakar inflammation. Annat som stör tarmslemhinnan och tarmfloran (bakterierna) är alkohol och läkemedel. Till listan på det som stör kan du också lägga candida (jästsvamp som förekommer i tarmen), bakterier, parasiter och virus.

Jag vill läsa mer..

Jag försöker undvika raffinerat socker och vitt mjöl. Jag bakar eget fröknäcke som jag äter till frukost varje morgon. Pasta har helt utgått om jag inte blir bjuden förstås...

Det som är viktigt är att få i sig ekologiska grönsaker som inte har transporterats långa sträckor och en fiberrik kost. 

"Att en fungerande mage är viktig för hela vår hälsa har man vetat länge. Hippokrates, den moderna medicinens fader sa redan för 2500 år sedan att ”döden startar i magen”. Hur viktig maghälsan är ser jag också hos mina klienter. När man börjar balansera magen så ser man ofta andra positiva effekter så som mer energi, gladare humör, bättre sömn och sund viktnedgång."

Läs mer

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande: